Jongdementie

Voor mensen met jongdementie en hun mantelzorgers

Bij jongdementie wordt de diagnose gesteld vóór de leeftijd van 65 jaar en slaat de ziekte toe wanneer het actieve leven nog in volle gang is. Activiteiten die altijd vanzelfsprekend waren zoals werk, gezinstaken, hobby’s, worden voor de persoon met jongdementie moeilijker en dit leidt vaak tot sociaal isolement voor de persoon zelf en zijn directe omgeving.

In een rustige huiselijke omgeving zorgt Gewoon Leven voor activiteiten gebaseerd op gewoon leven: alledaagse activiteiten, meegaand met de seizoenen, in een ongedwongen sfeer en telkens weer om naar uit te kijken. De nadruk ligt op wat wél nog kan, soms met een beetje hulp.

Activiteiten:

  • Maken van soep en brood om samen te eten
  • Wandelen in nabijgelegen bos, genieten van de frisse lucht en omgeving
  • Werken in de (moes)tuin, boomgaard
  • Creatieve activiteiten

Neem een kijkje in de AGENDA voor de volgende activiteit.

Mantelzorger worden (partner, ouder, kind, zus/broer, vriend, buur …) van een persoon met jongdementie overkomt je en kan heel wat bepalen in je leven. In Gewoon Leven kan je samen met de persoon met jongdementie voor wie je zorgt een activiteit meedoen. Soms komen mantelzorgers ook alleen, om samen met anderen te praten en te delen.

Gewoon Leven is een rustige plek waar de mogelijkheid aanwezig is voor jonge mensen met dementie en hun mantelzorger om hun leven verder uit te zetten in een omgeving waarin zelfstandige vaardigheden kunnen geoefend worden, alsook samenwerken met anderen.

Op die manier kan het netwerk rond zowel de persoon met jongdementie als de mantelzorger zich verder of opnieuw vormen, vergroten, verstevigen.

Gewoon Leven biedt hiernaast ook bijeenkomsten voor mantelzorgers.

Neem een kijkje in de AGENDA voor de volgende activiteit.